Atunci cand se acorda o atentie deosebita securitatii si sanatatii in munca de catre o anumita organizatie, aceasta va avea foarte multe beneficii. Pe langa faptul ca nerespectarea unor norme de protectie aduce amenzi si penalizari, ea poate duce la pierderi de vieti omenesti si accidente grave.
Muncitorii sanatosi sunt productivi si sunt in masura sa creasca familii sanatoase. De aceea, muncitorii sanatosi reprezinta un factor important in prevenirea saraciei. Riscurile cauzate de locul de munca sunt mai mari in sectoarele informale si in industriile mai slab dezvoltate si de aceea ele trebuiesc prevenite mai mult in aceste domenii de activitate. Daca muncitorilor le sunt asigurate conditii sigure de munca, acestia vor contribui la dezvoltarea oricarei afaceri si se vor implica mai activ in rezolvarea sarcinilor care le sunt incredintate.
Procesul de asigurare a conditiilor optime de securitate si sanatate in munca nu se rezuma doar la locul de desfasurare al activitatii de catre angajatii unei intreprinderi ci se rasfrange si asupra comunitatii inconjuratoare si a generatiilor viitoare. Spre exemplu, preocuparea pentru reducerea poluarii si controlul expunerii la radiatii se resimte si in cazul generatiilor viitoare. Poluarea excesiva si expunerile la mediul inconjurator care sunt periculoase pentru sanatate reies din procesele industriale care pot fi influentate de programele de securitate si sanatate in munca.
Astfel, se poate contribui la imbunatatirea capacitatii de angajare a muncitorilor, prin redefinirea spatiului de lucru, mentinerea unui mediu de lucru sanatos si sigur, instruire si reinstruire, analiza riscurilor implicate, diagnostic medical si analiza capacitatilor functionale. Aceste masuri sunt fundamentale pentru sanatatea colectiva si eliminarea bolilor majore cum sunt SIDA, boli de inima sau cancerul.
Sunt foarte multe beneficii din promovarea unei forte de munca sanatoase atat pentru organizatie cat si pentru angajati. Pentru organizatie se va realiza o imagine pozitiva, moral crescut, reducerea absenteismului, cresterea productivitatii, reducerea costurilor cu asigurarile de sanatate precum si reducerea riscului amenzilor si a litigiilor. Pentru angajati se va realiza un mediu de lucru sigur si sanatos, care va duce la cresterea respectului fata de propria persoana din partea angajatilor, reducerea stresului, imbunatatirea moralului, cresterea satisfactiei la locul e munca si o stare generala de relaxare si de atitudine pozitiva.
Nerespecarea regulilor de securitate si sanatate in munca stabilite prin lege va poate costa bani frumosi pe care ii pierdeti prin intermediul amenzilor. Mai mult decat atat, ranirile si accidentarile implica atat costuri directe cat si costuri indirecte. Costurile directe se refera la cheltuielile medicale care implica spitalizarea, tarifele medicilor si recuperarea, platile compensatorii, cresterea primelor de asigurare si cele de solutionare a litigiilor. Costurile indirecte implica intreruperea programelor de munca, pierderea productivitatii, curatarea si reparatiile, angajarea si instruirea noilor lucratori, publicitate negativa, timp pierdut cu investigarea accidentelor, managementul reclamatiilor si multe alte astfel de probleme.